KategorieZdrowie

Na czym polega dieta bezresztkowa i kto powinien ją stosować?

Dieta bezresztkowa bywa nazywana również dietą niskobłonnikową lub ubogoresztkową. Jej podstawowym zastosowaniem nie jest utrata masy ciała, ale poprawa ogólnego funkcjonowania organizmu. Jakie są zasady tej diety i kto powinien rozważyć jej stosowanie?

Dieta bezresztkowa

W tym typie diety chodzi przede wszystkim o ograniczenie przyjmowanego błonnika pokarmowego, czyli po prostu uczynienie jej lekkostrawną. Aby dieta ubogoresztkowa miała sens, należy spożywać takie rodzaje pokarmów, które są w pełni rozpuszczane w żołądku i tym samym niewielka ich ilość jest transportowana do jelit.

Co ważne, w diecie bezresztkowej należy nie tylko unikać błonnika pokarmowego, ale również tłuszczu, który mógłby obniżyć strawność posiłków. Dodatkowo, niezbędne jest zachowanie pełnej dyscypliny jeśli chodzi o częstotliwość spożywania posiłków. Niektórym osobom wydaje się to być wręcz niewykonalne, jednak będąc na diecie bezresztkowej, należy spożywać nawet sześć posiłków dziennie (minimalnie pięć). W ten sposób jelita i żołądek w żadnym momencie dnia nie są nadmiernie obciążone.

Czego unikać?

Nie tylko błonnik pokarmowy jest tematem tabu w diecie ubogoresztkowej. Oprócz tego, należy unikać również wszelkiego smażenia dań, zastępując je duszeniem, pieczeniem w folii bądź papierze (najlepiej bez dodatku tłuszczu lub z niewielką jego ilością), a także gotowaniem na parze lub w wodzie.

Wynika to z faktu, że smażone pokarmowe nie tylko zawierają znaczne ilości tłuszczu, ale również są trudne do strawienia. Uniemożliwiają odciążenie jelit i tym samym sprawiają, że dieta ubogoresztkowa jest niemożliwa do pełnego wdrożenia.

Kto powinien rozważyć ten typ diety i ile trwa dieta bezresztkowa?

Dieta ubogoresztkowa jest polecana w szczególności osobom z różnego rodzaju chorobami jelit. Pomaga ograniczyć nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu wydalniczego i wspomaga proces regeneracji jelit poprzez ich odciążenie. Osoby obciążone chorobami jelit powinny stosować dietę bezresztkową na stałe.

Dodatkowo, zastosowanie diety bezresztkowej jest dobrym pomysłem w przypadku osób po operacjach. W takiej sytuacji, dieta jest wskazana jedynie do momentu pełnej rekonwalescencji, i zalecane jest stopniowe zwiększanie dawek błonnika w spożywanych pokarmach. W ten sposób można na nowo przyzwyczaić jelita do standardowej pracy.

Warto rozważyć stosowanie diety bezresztkowej również po zatruciu pokarmowym z uwagi na zapierający charakter tego sposobu odżywiania. Dzięki temu, można szybciej pozbyć się przykrych dolegliwości i wspomóc jelita w powrocie do odpowiedniego funkcjonowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *